درمان فوری گرفتگی کمر

درمان فوری گرفتگی کمر
درمان فوری گرفتگی کمر با مراجعه به موقع به پزشک متخصص ارتوپد امکان پدیر است خصوصا اگر همراه با علائم دیگری مانند درد شدید، بی حسی یا گزگز در پاها باشد با مراجعه به موقع به پزشک از آسیب های احتمالی جلوگیری کنید. گرفتگی عضلات کمر عموما به دنبال فشار به عضلات و ماهیچههای اطراف کمر رخ می دهد.گاهی اوقات این اسپاسمها ممکن است باعث احساس درد در باسن و ران شود. هنگامی که احساس درد واقعاً شدید شود، ممکن است با درد عصبی، بیحسی و سوزنسوزن شدن که به سمت یک یا هر دو پا منتشر میشود، همراه باشد.
گرفتگیهای عضلات کمری که خود به خود رفع میشوند از چند ساعت تا چند روز طول میکشند. اگر بیش از حد از عضلات پشت خود استفاده کنید، ممکن است برای چند روز دچار اسپاسم شوید. اگر فشار عضلانی وجود داشته باشد ممکن است این اسپاسم چند هفته طول بکشد.
اکثر دورههای اسپاسم کمر خودبهخود از بین میروند، اما گاهی اوقات ممکن است شرایط شما نیاز داشته باشد که برای درمان به پزشک مراجعه کنید.
علائم اسپاسم کمر:
- اسپاسمهایی که پس از ضربه شدید ایجاد میشوند.
- اسپاسم کمر که با سوزنسوزن شدن بیحسی یا ضعف در یک یا هر دو پا همراه است.
- اسپاسم همراه با مشکل در ادرار یا مشکل در نگهداشتن مدفوع
- گرفتگی عضله فیله کمر که مانع از نشستن یا ایستادن شما با حالت صاف و مناسب میشود.
- اسپاسمهایی که با تب همراه هستند.
- اسپاسمهایی که با یک یا دو هفته استراحت بهبود نمییابند.
به طور طبیعی، اگر علائمی دارید که باعث نگرانی شما میشود، بهترین کار این است که فورا به متخصص ارتوپدی یا فیزیوتراپیست مراجعه کنید.
علل شایع اسپاسم عضلانی :
- تنگی کانال نخاعی
- فتق دیسک
- آرتریت
- وضعیت بدنی ضعیف
- سیاتیک
- بیماری دژنراتیو دیسک
- چاقی و اضافه وزن
- اسکولیوز یا کژپشتی
- تومور ستون فقرات
- عضلات ضعیف کمر
- شکستگی فشاری مهره
- کم آبی بدن
- فیبرومیالژیا
- بلند کردن مکرر وسایل سنگین
- عفونت کلیه
- آسیب فشاری مکرر
- سبک زندگی کم تحرک
علت گرفتگی یهویی کمر:
کشیدگی یا آسیب عضلانی
اسپاسم عضلانی پشت میتواند در نتیجه هر نوع فشار یا آسیب به بافتهای نرم کمر از جمله عضلات، رباطها و تاندونها رخ دهد. بهعنوانمثال، بلندکردن اجسام سنگین و همچنین ورزشهایی که شامل حرکات ناگهانی و تکراری هستند، از علل شایع اسپاسم عضلانی در پشت هستند.
بااینحال، هر نوع فعالیتی که فشار بیش از حد بر عضلات کمر وارد کند، میتواند علت درد گرفتن ماهیچه پشت کمر شود و در نتیجه با اسپاسم عضلانی همراه باشد. قوز کمر که ناشی از بد نشستن است نیز از علل آسیب به کمر و ایجاد گرفتگی عضلات کمر است.
مشکلات اساسی در آناتومی ستون فقرات
اگر اسپاسم کمر شما بهتر نمیشود، یا اگر به طور مکرر در همان ناحیه پشت شما اتفاق میافتد، ممکن است یک مشکل زمینهای در ستون فقرات خود داشته باشید، مانند فتق دیسک، تنگی ستون فقرات و آرتریت که علت درد در ستون فقرات هستند و به عضلات پشت بدن هم فشار و درد وارد میکنند.
به طور کلی در بیشتر موارد گرفتگی عضلات کمر معمولا در اثر کشیدگی یا آسیب عضلانی، آسیب فیزیکی، ورزش، ضعف عضلات پشت، بد نشستن، و مشکلات آناتومی بدن ایجاد میشوند.
ضعف عضلات پشت، علت سوزن سوزن شدن کمر
عضلات قوی شکم و پشت به سلامت کمر و جلوگیری از اسپاسم عضلانی کمک میکنند. از طرف دیگر، عضلات ضعیف یا سفت میتوانند راحتتر آسیب ببینند و منجر به اسپاسم عضلانی کمر و گرفتگی عصبی عضلات شوند.
گرفتگی عضلات بعد از ورزش
ورزشکاران تفریحی و رقابتی معمولاً گرفتگی عضلات مرتبط با ورزش را تجربه میکنند. این نوع گرفتگی عضلانی در طی یا مدت کوتاهی پس از ورزش در افراد سالمی که هیچ بیماری زمینهای ندارند، رخ میدهد.
سایر دلایل گرفتگی عضلات کمر:
- بد نشستن
- کمآبی بدن بهویژه در بدنسازان
- نداشتن ورزش و فعالیت بدنی کافی
- رگ به رگ شدن در ناحیه کمر
- آسیبهای عصبی مثل آسیب به عصب سیاتیک
- آسیب به دیسکهای مهرهای یا بهاصطلاح دیسک کمر
- استرس و اضطراب
- شکستگی استخوانهای کمر
- آرتروز کمر، علت درد عضلات کمر
- مشکلات ستون فقرات مثل اسکولیوز یا انحراف آن
- گرفتگی عضلات کمر در باردار
گرفتگی عضلات کمر و لگن
ممکن است به دلیل وضعیت نامناسب نشستن یا ایستادن، آسیبدیدگی و فشار به کمر و لگن وارد شود. همچنین ممکن است این اتفاق ناشی از یک بیماری زمینهای مانند آرتریت، فتق دیسک یا چاقی باشد. تجربه کمردرد نیز در این موارد بسیار رایج است.
گرفتگی عضلات کمر و پا
دردی که از کمر منشا میگیرد و به پایین پاها میرسد (که به آن سیاتیک میگویند) ممکن است نشانه یک مشکل جدی مانند فتق دیسک یا تنگی نخاع باشد. هر دو شرایط باعث باریک شدن فضای اطراف اعصاب نخاعی میشوند و نتیجه آن تحریک عصب خواهد بود.
بهترین قرص برای رفع اسپاسم:
قرص های مختلفی برای رفع گرفتگی عضلات در داروخانه ها وجود دارند که برخی از آن ها بدون نسخه پزشک و برخی تنها در صورت تجویز پزشک به فروش می رسند.
هنگامی که از کمر درد و مشکلات کمر رنج میبرید، یکی از بهترین راهها مراجعه سریع به پزشک است.با مراجعه به موقع، متخصص ارتوپد علائم شما را شناسایی کرده، بیماریتان را تشخیص میدهد و شما را درمورد گزینههای مختلف درمانی مطلع میسازد.
انواع قرص شل کننده عضلات عبارتند از:
اورفنادرین مناسب ترین قرص برای اسپاسم عضلات کمر
اورفنادرین یکی از داروهای شل کننده عضلات محسوب میشود که نوعی آنتی بیوتیک از گروه آنتی کولینرژیک هاست. این آنتی بیوتیک اغلب گیرندههای استیل کولین را مسدود کرده و بیشتر برای کنترل لرزشهای ناشی از پارکینسون مورد استفاده قرار میگیرد.
کلونیدین قوی ترین قرص شل کننده عضلات کمر
کلونیدین از ارسال درد از گیرندههای درد به مغز جلوگیری کرده تا عضلات را شل کرده و درد را هم تسکین دهد.
کاریزوپرودول؛ بهترین قرص برای رفع گرفتگی عضلات
قرص کاریزوپرودول به عنوان یک آرام بخش جهت تسکین دردهای گرفتگی عضلانی
داروهای بدون نسخه برای عضلات عضلات کمر:
- قرص ایبوبروفن مسکن فوری درد کمر
- قرص ناپروکسن مسکن فوری درد کمر
- قرص استامینوفن مسکن فوری درد کمر
از مصرف بیش از اندازه آن ها خودداری کنید تا از عوارض جانبی آنها در امان باشید.هر نوع قرص شل کننده عضله کمر در کنار اینکه دردهای عضلانی را تسکین میدهد، دارای عوارض جانبی احتمالی بسیاری خواهدبود.
عوارض جانبی دارو:
- خواب آلودگی و خستگی
- حالت تهوع
- سرگیجه
- سردرد
- خشکی دهان
چگونه میتوان علت کمر درد را تشخیص داد؟
- رادیوگرافی: رادیوگرافی به شما کمک می کند تا ضربه ای که به کمر و استخوان در اثر سقوط وارد شده است را تشخیص دهید اگر در سانحه ضربه به کمر وارد نشده باشد نمی توانید با رادیوگرافی علت کمر درد را بیابید.
- سی تی اسکن: با انجام سی تی اسکن می توانید تصاویر بسیار دقیق تری نسبت به رادیوگرافی از استخوان کمر خود تهیه کنید اما دقت این آزمایش نیز بسیار بالا نیست که بتوان به طور حتمی علت کمر درد را تشخیص داد.
- ام آر آی: در این روش برای عکس برداری از استخوان ها و مهره کمر از فرکانس امواج رادیویی و رزونانس مغناطیسی استفاده می شود تا بتوانند از بافت های نرم که در بدن وجود دارد نیز تصویر برداری کنند. استفاده هم زمان از کمر بند طبی و شکم بند طبی باعث کاهش در تحرک کمر شما می شود و سرعت در بهبود را بیشتر می کند.
با انجام ام آر آی می توان به ضربه وارد شده به ستون فقرات، دیسک و عصب ستون فقرات و نخاع و… به راحتی دسترسی داشت. پزشک معالج شما با در دست داشتن یک ام آر آی از کمر و ستون فقراتتان می تواند میزان آسیب رسیدگی به دیسک و یا تحت فشار بودن عصب را به شما گزارش دهد.
درمان کمردرد به کمک طب سنتی:
- زنجبیل: زنجبیل گیاهی است گرم و با عطری بی نظیر طعم زنجبیل تند است و این گیاه دارای مواد شیمیایی می باشد که با مصرف زنجبیل می توانید التهابات را از بین ببرید همین امر باعث شده تا درد مفصل و عضلات تسکین بیابد.
- ماساژ با روغن زیتون: در طب سنتی یکی از روش های مؤثر در درمان کمر درد استفاده از روغن زیتون است که برای تسکین درد باید کمی از روغن زیتون را گرم کرده و به محل مورد نظر مالید و به مدت چند دقیقه ماساژ دهید.
- زردچوبه: زردچوبه ادویه بسیار مفید است که به دلیل داشتن ماده شیمیایی کورکومین در برابر درد و التهابات یکی از مسکن های کاربردی شناخته شده است و تمامی افراد به غیر از کسانی که ناراحتی مثانه دارند می توانند از زردچوبه استفاده کنند اما بدانید که مصرف بیش از اندازه از آن باعث بروز سوء هاضمه می شود.
راه های پیشگیری از مبتلا شدن به کمر درد:
- داشتن تغذیه سالم: اگر می خواهید از کمر درد دور باشید در قدم اول باید تغذیه سالم و مقوی داشته باشید؛ با داشتن تغذیه مناسب وزن ایده آل خواهید داشت و فشار به کمر شما با داشتن اضافه وزن وارد نمی شود.
- خوابیدن به پهلو: خوابیدن به شکل طاق باز یکی از عواملی است که شما را یک قدم به کمر درد نزدیک می کند، اگر عادت دارید به شکم بخوابید بهتر است برای وارد نشدن فشار به کمر بالشت کوچکی در زیر شکم خود قرار دهید اما بهترین روش خوابیدن که به کمر آسیب نمی رسد خوابیدن به پهلو است برای این که خوابی راحت را تجربه کنید می توانید بالشی در بین زانوی خود نیز قرار دهید.
نکته:همچنین اگر شغل شما به گونه است که باید مدت زمان زیادی را پشت میز بنشینید حتما از بالشتک استفاده کنید. این بالشتک سبب صاف شدن ستون فقرات شما در زمان نشستن روی صندلی خواهد شد. - ورزش کردن: سعی کنید روزانه بین نیم ساعت یا چهل دقیقه ورزش کنید تا بدنتان همیشه آماده باشد نیاز نیست ورزش سنگین انجام دهید نرمش و دویدن بهترین گزینه ورزش برای گرفتگی عضلات کمر می باشد. اگر در زمان ورزش دچار درد در ناحیه مچ دست خود شدید بهتر است که از مچ بند طبی استفاده کنید و به سرعت به پزشک مراجعه کنید.
- هر چه وزن شما بیشتر باشد فشار بیشتری روی ستون مهره وارد شده و احتمال درد بیشتر میشود. پس وزن خود را کم کنید.
- در مجاورت باد مستقیم پنکه و کولر قرار نگیرید و بخصوص در تابستان زیر کولر نخوابید.
کشیدن سیگار موجب افزایش درد کمر شما میشود. از آن اجتناب کنید. - قبل از انجام هر ورزشی ابتدا بدن خود را با انجام نرمش های کششی گرم کرده و سپس ورزش کنید. شروع ناگهانی ورزش بدون آمادگی موجب آسیب عضلات و لیگامان ها و بروز کمر درد میشود.
- استفاده از کمربند طبی فقط در مواردی که درد حادی در کمر وجود دارد آنهم برای چند روز اشکالی ندارد ولی استفاده بلند مدت از این کمربند ها مضر است. استفاده دائمی از کمربندهای طبی موجب میشود فرد برای مستقیم نگه داشتن ستون فقرات به کمربند تکیه کرده و عضلات کمر و شکم خود را رها کنید.
- در نتیجه در بلند مدت عضلات شکم و ستون مهره ضعیف شده و این ضعف موجب افزایش شدت درد میشود. پس به یاد داشته باشید که استفاده از کمربند طبی باید به مدت کوتاهی باشد.
- بهترین راه مقابله با درد در ناحیه کمر تقویت کردن عضلات کمر با انجام نرمش های مخصوص طبی است.
سوالات متداول:
گیاهان دارویی درمان کمر درد طب سنتی کدامند؟
زنجبیل، زردچوبه، عرق بادرنجبویه، گل محمدی و اسطخدوس. این گیاهان به دلیل داشتن خواص ضد التهابی و ضد درد می توانند به تسکین درد و التهاب کمر کمک کنند.
حجامت برای چه نوع کمردردهایی مفید است؟
حجامت می تواند برای کمردردهای مزمن، سیاتیک، دردهای عضلانی و اسپاسم های عضلانی مفید باشد. این روش با بهبود گردش خون، کاهش التهاب و رفع انسداد عروق، به تسکین درد کمر و بهبود وضعیت کلی فرد کمک می کند.
چه نوع ماساژی برای درمان کمردرد طب سنتی مناسب است؟
انواع مختلفی از ماساژ برای کمردرد وجود دارد، اما ماساژ سوئدی، ماساژ عمیق و ماساژ ورزشی رایج ترین آنها هستند. انتخاب نوع ماساژ مناسب به شدت درد، علت درد و ترجیحات فرد بستگی دارد.
اصلاح سبک زندگی چه نقشی در درمان کمر درد با طب سنتی دارد؟
اصلاح سبک زندگی، از جمله تغذیه سالم، ورزش منظم، کنترل وزن، پرهیز از حرکات مضر، خواب کافی و مدیریت استرس، نقش بسیار مهمی در پیشگیری از کمردرد و بهبود دردهای موجود دارد.
چرا باید برای کمردرد به متخصص طب فیزیکی و توانبخشی یا فیزیوتراپ مراجعه کرد؟
متخصص طب فیزیکی و توانبخشی یا فیزیوتراپ با بررسی دقیق شرایط شما، علت درد را تشخیص داده و بهترین روش درمانی را برای شما تجویز می کند. این روش ها ممکن است شامل تمرینات ورزشی خاص، فیزیوتراپی، تجویز دارو و … باشد.
گرفتگی عضلات کمر با کمر درد همراه است؟
کمر درد شدید معمولا در مواردی که گرفتگی عضلات کمر و پهلو بیشتر است رخ میدهد. در این حالت زمانی که به عضلاتتان دست بزنید ممکن است زیر دست سفت باشند یا حالت پیچ خورده به نظر برسند.
کمر درد و اسپاسم کمر چقدر طول میکشد؟
دورههای اسپاسم کمر ممکن است از چند روز تا چند هفته طول بکشد.
علائم گرفتگی عضلات کمر چیست؟
-
- کمر درد در یک یا هر دو طرف و علائم درد عضلانی کمر
- انقباض غیرارادی (اسپاسم یا گرفتگی) عضله. درد ماهیچهای در این ناحیه
- احساس سفتی در کمر و کاهش دامنه حرکتی و مشکل در تحرک
- مشکل در خم کردن ستون فقرات
- ضعف عضلانی که ممکن است با ناتوانی در نحوه صحیح ایستادن همراه باشد.
کمبود کدام ویتامین باعث گرفتگی عضلات کمر می شود؟
کمبود ویتامین D و کلسیم از دلایل اصلی ایجاد گرفتگی عضلات و درد مفاصل هستند. شیر، زرده تخم مرغ، ماست، کلم بروکلی، پنیر، ماهی تن و قزل آلا و سبزیجات منبع خوبی از ویتامین دی و کلسیم هستند.
گرفتگی عضلات کمر به صورت مکرر به چه دلیل است؟
اگر اسپاسم پشت شما در عرض ۱ تا ۲ هفته بهبود نیافت، یا بهمرورزمان در همان ناحیه پشت شما ظاهر شود و از بین برود، ممکن است یک مشکل آناتومیک زمینهای در ستون فقرات خود داشته باشید.
برخی از مشکلاتی که میتوانند باعث اسپاسم کمر به صورت مداوم شوند:
-
- آرتروز مفصل
- بیماری دیسک کمر
- تنگی کانال نخاعی
- فتق دیسک
- شکستگی استخوان
راه های درمان اسپاسم عضلانی کمر چیست؟
درمان گرفتگی عضلانی بستگی به علت گرفتگی آن دارد. درحالیکه ورزش و کشش ملایم ممکن است بسیاری از علل اسپاسم کمر را بهبود بخشد، اما ممکن است برای شرایط مزمن کافی نباشد.
روشهای درمانی:
-
- استفاده از داروهای ضد درد
- فیزیوتراپی
- جراحی برای ترمیم دیسکهای آسیبدیده
- جراحی رفع فشار ستون فقرات
- داروهای ضدافسردگی یا سایر داروها برای مدیریت استرس یا مقابله با تأثیر درد فیزیکی بر سلامت روان
سخن پایانی: هنگامی که گرفتگی کمر یا سایر مشکلات آناتومیکی زمینهای در ستون فقرات وجود داشته باشند، اسپاسم عضلانی به دلیل وجود التهاب یا بیثباتی مداوم، عود میکند. در این موارد به جای از بین بردن علائم با مراجعه به موقع به پزشک متخصص ارتوپد به دنبال درمان علت زمینهای باشید.