انواع آسیب های ورزشی

انواع آسیب های ورزشی علائم تا درمان
انواع آسیب های ورزشی علائم تا درمان ، در این مقاله به بررسی آسیب های مختلف حین ورزش خصوصا زانو و راههکارهای درمانی آن ها میپردازیم.
ورزش ها و فعالیت ها مختلفی هستند در طولانی مدت و یا بلند مدت سبب آسیب رساندن به بدن می شوند این آسیب ها در پا شامل کشیدگی و پارگی عضلات و رباطها، آسیبهای زانو، درد ساق پا هنگام ورزش، آسیبهای تاندون آشیل و شکستگی ها و در رفتگیها، میشوند.
انواع آسیب های ورزشی علائم تا درمان : آسیب حاد و مزمن
آسیب های حاد به آسیب های گفته می شود که به طور ناگهانی اتفاق می افتد مثلا زمانی که فرد به زمین می خورد، مفصلش دچار مشکل شود، در برود، پیچ بخورد و…
آسیب های مزمن به آسیب های گفته می شودکه معمولا در اثر استفاده بیش از حد یا انجام دادن حرکت اشتباه در یک ناحیه از بدن اتفاق می افتند و به تدریج و در طول زمان ایجاد می شوند، مثل شکستگی های استرسی، فرسودگی عضله یا مفصل ها ناشی از ضعف و… این موارد می توانند زمینه را برای آسیب های حاد فراهم کنند. آسیب های ورزشی می توانند در هر قسمتی از بدن رخ دهند.
آسیب های ورزشی ممکن است به دلایل مختلفی رخ دهد شایع ترین دلایل : نداشتن تمرین کافی ،نامناسب بودن تجهیزات و وسایل ورزشی ،تحمل فشار بیش از حد ،عدم گرم کردن و کشش عضلات ،فنی نبودن تکنیک ها ،نداشتن استراحت کافی ،شرایط محیطی هستند.
نکته : حرکتهایی که در وضعیت خم مفصل، ورزشکار را وادار به چرخش میکند باعث آسیب مستقیم به مینیسک و رباط صلیبی میشود و گاهی برای همیشه ورزشکار را از ورزش حرفهای دور میکند. بنابراین تقویت درست عضلات زیر نظر یک متخصص میتواند از بسیاری ازاین آسیبها جلوگیری کند.
تاندون آشیل :
تاندون آشیل پشت ساق پا قرار دارد که مانند طنابی ضخیم بوده و ساق پا را به پاشنه پا متصل می کند. این تاندون باعث می شود که ما راه برویم. اگر آسیبی به این نقطه وارد شود، مثلا دچار تورم، سفت شدن یا ملتهب شود، ممکن است که پاره شود.
پیچ خوردگی :
بیش از حد کشیده یا پاره شدن رباط ها، باعث پیچ خوردن در پاها می شود. رباط ها بخش هایی از بافت است که دو استخوان را در مفصل به یکدیگر متصل می کند.
به طور کلی رباط ها بافت های متصل کننده استخوان ها به همدیگر هستند. اگر این رباط ها در اثر حرکتی اشتباه، در یکدیگر بپیچند، ممکن است پاره شوند. در بین ورزشکاران، پیچ خوردگی پا خیلی شایع است اما می توان پیچ خوردگی زانو و مچ را هم جزء پیچ خوردگی های دیگر مثال زد.
پیچ خوردگی خیلی دردناک بوده و زمان بیشتری نیز برای بهبود نیاز دارد. حتی بعضی اوقات برای محافظت در برابر آسیب های بیشتر باید قسمتی که پیچ خورده، بی حرکت بماند.
پیچ خوردگی، رباط ها را ضعیف کرده و فضایی را برای رگ به رگ شدن بعدی باز می کند. اگر سابقه رگ به رگ شدن یا پیچ خوردگی دارید، بهتر است از محافظ های مخصوص استفاده کنید.
آسیب در تمرین :
آسیب های مثل گرفتگی عضلات که در باشگاه به دلیل گرم نکردن رخ میدهد ، همچنین با انجام حرکت اشتباه، امکان پیچیدخوردگی به وجود می آید.شما با انجام این کارها ا آسیب ها ورزشی جلوگبری میکنید : قبل، حین و بعد از ورزش مایعات بنوشید ،مفاصل آسیب پذیر را ببندید،کفش مناسب استفاده کنید.
کشیدگی عضلات :
کشیده شدن یا پاره شدن عضلات یا تاندون ها بعضی اوقات موجب پیچ خوردگی می شود. تاندون ها، تارهایی ضخیم و فیبری هستند که استخوان را به عضله وصل می کنند. کشیدگی عضلات معمولا با پیچ خوردگی اشتباه گرفته می شود.
جراحات زانو :
هر گونه جراحاتی که راه رفتن مفصل زانو را دچار مشکل می کند، می تواند یک آسیب ورزشی باشد. این جراحات می تواند از کشیدگی یا پارگی عضلات یا بافت داخل زانو باشد.
آسیب رباط صلیبی قدامی (ACL) :
این رباط یک رباط نگه دارنده اصلی زانو است که در داخل مفصل زانو قرار دارد و به این ترتیب استخوان ران و ساق پا را کنار هم دیگر قرار می دهد. آسیب وارد شدن به این رباط، یکی از شایع ترین آسیب در ورزشکاران است :
- حرکت کات دار یا چرخیدن و فرود آمدن با پا
- پیچیدگی زانو هنگام ثابت بودن پا بر زمین یا فرود آمدن روی یک پا
- ضربه به زانو
آسیب صلیبی خلفی (PCL) :
در این آسیب، رباط صلیبی خلفی نیز که برای حرکت زانو فوق العاده اهمیت دارد، به شکل نا مطلوبی کشیده خواهد شد. ضربه مستقیم بر زانو، تغییر جهت ناگهانی و یا اصطکاک غیرطبیعی نیز مشابه آیتم قبل دلایل ایجاد این عارضه هستند.
منیسکوس:
منیسکوس ها، غضروف هایی هستند که بین استخوان های ران و ساق قرار دارند. آسیب منیسکوس ممکن است به دلیل چرخش ناگهانی، خم شدن زیاد زانو، یا ضربه مستقیم به زانو رخ دهد.
آرتروز زانو:
آرتروز زانو به معنای تخریب و ساییدگی غضروف های مفصل زانو است. این بیماری ممکن است به دلیل فرسایش طبیعی غضروف ها یا آسیب های مکرر به زانو رخ دهد. در بررسی آسیب های ورزشی و شایع زانو باید بگوییم، که این آسیب بسیار شایع است.
پاتلا:
در این آسیب، استخوان پاتلا (زانوی قسمت جلویی) ممکن است آسیب ببیند. علل این آسیب می تواند شامل استفاده نادرست از عضلات پاتلا، ضربه مستقیم بر پاتلا، یا فشار زیاد بر آن باشد.
بند آهنی:
بند آهنی، بندی است که پشت زانو قرار دارد. آسیب بند آهنی ممکن است به دلیل استفاده نادرست از عضلات پشتی زانو، تغییر سمت ناگهانی، یا ضربه مستقیم بر زانو رخ دهد، هر گونه حرکات نادرست در ورزش عامل سک عارضه هستند، که در بررسی آسیب های ورزشی و شایع زانو به آن اشاره می کنیم.
آسیب برشی زانو:
در این آسیب، پوست و بافت های نرم زانو ممکن است آسیب ببینند. این می تواند به دلیل جراحات ناخواسته، خراش ها، یا بریدگی ها رخ دهد.
آسیب آرتریت زانو:
آرتریت زانو به معنای التهاب مفصل زانو است. این التهاب ممکن است به دلیل آسیب های قبلی، عفونت، یا بیماری های التهابی رخ دهد.
آسیب لیگامانت کناری زانو:
آسیب به لیگامانت های کناری زانو ممکن است، به دلیل تغییر سمت ناگهانی، اصطکاک غیرطبیعی، یا ضربه مستقیم بر زانو رخ دهد.
آسیب مفصل زانو:
این آسیب می تواند به دلیل اصطکاک غیرطبیعی، استفاده نادرست از عضلات جلویی زانو، یا ضربه مستقیم بر مفصل زانو باشد.
علائم آسیب های ورزشی زانو :
درد ،خم شدن دشوار زانوها ،قفل شدن زانوها ،عدم تحمل وزن ،صدا دادن زانو ،کبودی و قرمزی
اقدامات اولیه درمانی در آسیب های ورزشی
استراحت ،یخ ،منقبض کردن ،بالا بردن
- استراحت و محافظت و پیشگیری از آسیب بیشتر
- استفاده از یخ که سبب کاهش درد، تورم و التهاب می شود.
- اعمال فشار که اگر همراه با یخ استفاده شود، سبب محدود شدن تورم خواهد شد.
- بالا نگه داشتن عضو آسیب دیده نسبت به سطح قلب که سبب تسهیل تخلیه وریدی از ناحیه مربوطه می شود.
- عمل های محافظتی که در مواقع آسیب جزیی و بدون علامت ورزشکار استفاده می شود، مثلاً استفاده از بانداژ برای پیچ خوردگی مختصر مچ پا
راه های درمان آسیب ورزشی زانو
- برخی عارضه ها و التهابات را میتوان به دستور و زیر نظر پزشک ارتوپد با تجویز و تزریق داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs) کم کرد.
- در پارگی و آسیب دیدگی های شدید، جراحی توصیه می شود. معمولا در این نوع جراحی ها از عمل آرتروسکوپی استفاده می کنند؛ که در این عمل نیازی به ایجاد شکاف های بزرگ برای انجام جراحی نمی باشد.
- انجام تمرین های مناسب برای توانبخشی زانوها در مراکز فیزیوتراپی و یا توانبخشی در بسیاری از موارد عالی خواهد بود.فیزیوتراپی شامل تمرینات و تکنیک های تقویتی و استراحتی است که به تقویت عضلات محیطی زانو، افزایش انعطاف پذیری و بهبود حرکت زانو کمک می کند.
- گاهی برخی از آسیب دیدگی ها دوران نقاهت دارند، در واقع ورزشکار فقط نیاز دارد تا در مدت مشخصی استراحت کند و فعالیت های سنگین با زانوهای خود انجام ندهد.
- در مواردی دیگر آسیب های ورزشی زانو را تحریک های الکتریکی و زیر نظر پزشک برطرف خواهد کرد.
- استفاده از روش های تسکین دهنده مانند کمپرسیون (فشاردهی) با زانوبند، بالا بردن زانو در حال استراحت و استفاده از اسپری ها و کرم های تسکین دهنده می تواند به کاهش درد و تورم کمک کند.
سخن پایانی
آسیب های ورزشی در شرایطی رخ خواهند داد که از تکنیک ها و روش های اصولی جهت انجام ورزش پیروی نکرده باشیم. در بعضی مواقع این آسیب ها بسیار زیاد خواهند بود و ملزم به انجام روش های تهاجمی و جراحی برای درمان آنان خواهیم بود.در صورت بروز هر یک از این آسیب ها، به متخصص ارتوپد مراجعه کنید، تا به بهترین نحو ممکن بیماری و عارضه ایجاد شده را تشخیص داده و درمان کند.