آموزش, مقالات

هر آنچه باید در مورد عضلات پا و درد ساق پا بدانید

عضلات پا

هر آنچه باید در مورد عضلات پا و درد ساق پا بدانید + 6 دلیل گرفتگی

هر آنچه باید در مورد عضلات پا و درد ساق پا بدانید + 6 دلیل گرفتگی را در این مقاله باهم مرور می کنیم.عضلات پای شما با هم همکاری می‌کنند تا شما را در زندگی روزمره حرکت دهند. این روش‌های هماهنگی عضلانی را می‌توان به سادگی درک کرد.

با توجه به اینکه شما چه حرکتی انجام می‌دهید، چه راه رفتن، چه ایستادن، چه نشستن یا چه دویدن، 10 ماهیچه اصلی پای شما و همچنین تعداد زیادی از عضلات و تاندون‌های کم‌تر اهمیت، با هم کار می‌کنند.

شاید تا وقتی که پاهاتان درد نکند، به عضلاتشان توجه نکنید. درد پا معمولا ناشی از کشیدگی یا گرفتگی عضلات پا است. اما بعضی وقت‌ها ممکن است علت‌های دیگری هم داشته باشد، مثل مشکلات عصبی یا عروقی که حرکت شما را مختل می‌کنند.

در اینجا به شما می‌گوییم که ماهیچه‌های بالا و پایین ساق پای شما چگونه کار می‌کنند و چه بیماری‌هایی می‌توانند باعث درد ران یا ساق پا شوند.

ماهیچه های بالای پا

بالای پای شما دو گروه عضله دارد که عبارتند از:

  • عضلات چهارسر ران: این گروه از چهار عضله در جلوی ران شما ساخته شده است. این عضلات از قوی‌ترین و بزرگ‌ترین عضلات بدن شما هستند و وظیفه‌شان صاف و دراز کردن پاست.
  • همسترینگ: این گروه در پشت ران شما قرار دارد. این عضلات برای خم کردن زانو کار می‌کنند.

عضله چهار سر ران شما از چهار ماهیچه تشکیل شده است که عبارتند از:

  • واستوس جانبی: این ماهیچه بزرگ‌ترین ماهیچه چهار سر ران است و در بیرون ران شما قرار دارد. از بالای استخوان ران تا کشکک زانو کشیده می‌شود.
  • واستوس مدیالیس: این ماهیچه شکل قطره اشک دارد و در درون ران شما از استخوان ران تا زانو می‌رود.
  • واستوس اینترمدیوس: این ماهیچه بین واستوس جانبی و پهن میانی قرار دارد و عمق‌ترین ماهیچه چهار سر ران است.
  • رکتوس فموریس: این ماهیچه به استخوان لگن شما وصل است و به شما کمک می‌کند که زانو را صاف یا بالا ببرید. همچنین می‌تواند ران و لگن را خم کند.

همسترینگ شما از سه عضله اصلی تشکیل شده است که از پشت لگن، زیر باسن و تا استخوان ساق پا می‌رسند.

این عضلات عبارتند از:

  • عضله دوسر فموریس: این عضله دو سر از پایین لگن تا پایین می‌رود و به شما کمک می‌کند که زانو را خم کنید و لگن را کشیده کنید.
  • نیمه غشا: این عضله بلند از لگن تا استخوان ساق پا می‌رود و ران شما را دراز می‌کند، زانو را خم می‌کند و استخوان ساق پا را می‌چرخاند.
  • نیمه تاندینوز: این عضله که در میان دو عضله دیگر همسترینگ است، ران و ساق پا را می‌چرخاند.

عضلات ساق پا

ساق پای شما بخشی است که از زانو تا مچ پا می‌رسد. عضلات اصلی ساق پای شما پشت استخوان ساق پا هستند.

این عضلات عبارتند از:

  • گاستروکنمیوس: این عضله بزرگ از زانو تا مچ پا می‌رود و به شما کمک می‌کند که پا، مچ پا و زانو را صاف کنید.
  • سولئوس: این عضله از پشت ساق پا می‌گذرد و به شما کمک می‌کند که هنگام راه رفتن از زمین فاصله بگیرید و همچنین وضعیت بدن را در هنگام ایستادن ثابت نگه دارید.
  • پلانتاریس: این عضله کوچک در پشت زانو است و نقش کمی در خم کردن زانو و مچ پا دارد و تقریبا 10 درصد از افراد ندارند.

چه چیزی می تواند باعث درد ران شود؟

درد ران یا عضلات پا می‌تواند دلایل مختلفی داشته باشد، از جمله آسیب‌های عضلانی، عروقی یا عصبی. برخی از علل رایج عبارتند از:

  • کشیدگی عضلانی: این زمانی رخ می‌دهد که عضلات ران شما خیلی کشیده یا پاره شوند. این می‌تواند به خاطر استفاده زیاد از عضلات، خستگی، گرم نکردن قبل از فعالیت یا ناهماهنگی عضلات باشد.
  • سندرم نوار ایلیوتیبیال: این یک بافت همبند است که از لگن تا زانو می‌رود و به ران و زانو شما کمک می‌کند که بچرخند و دراز شوند. اگر این بافت التهاب یا آسیب ببیند، ممکن است درد ران ایجاد کند.

وقتی نوار ایلیوتیبیال التهاب پیدا کند، ممکن است سندرم ITBS را به وجود آورد. این شرایط معمولا به خاطر فعالیت‌های زیاد و تکراری اتفاق می‌افتد و بیشتر دوچرخه سواران و دوندگان دچار آن می‌شوند.

نشانه‌های آن شامل درد و اصطکاک زانو در هنگام حرکت است.

گرفتگی عضلات پا

گرفتگی عضلات ، که انقباضات غیرارادی یک عضله یا گروهی از عضلات است، معمولا موقتی است. آنها اغلب توسط:

  1. کم آبی بدن
  2. سطوح پایین مواد معدنی مانند
  3. خستگی عضلانی
  4. گردش خون ضعیف
  5. فشرده سازی عصب نخاعی
  6. بیماری آدیسون

کشش و ماساژ عضله آسیب دیده می تواند به تسکین گرفتگی عضلات پا کمک کند. استفاده از پد گرم کننده روی عضله و همچنین نوشیدن آب یا نوشیدنی ورزشی حاوی الکترولیت نیز ممکن است کمک کننده باشد.

علل غیر مرتبط با عضله

درد ران یا عضلات پا ممکن است به خاطر بیماری‌هایی باشد که به عضلات ربطی ندارند. برخی از این بیماری‌ها عبارتند از:

  • آرتروز: این زمانی رخ می‌دهد که غضروف مفصل ران یا زانو فرسوده یا پاره شود. این باعث می‌شود که استخوان‌ها به هم بخورند. این می‌تواند درد، سفتی و التهاب ایجاد کند.
  • ترومبوز ورید عمقی (DVT): این زمانی رخ می‌دهد که یک لخته خون در ورید ایجاد شود. معمولا در ران یا ساق پا دیده می‌شود.
  • مرالژیا پارستتیکا: این زمانی رخ می‌دهد که عصبی که به بیرون ران می‌رود، فشار ببیند. این می‌تواند بی‌حسی، سوزش و درد در بیرون ران ایجاد کند.
  • فتق: این زمانی رخ می‌دهد که یک قسمت از بافت داخلی از یک سوراخ در عضله بیرون زند. فتق اینگوینال می‌تواند درد در نقطه اتصال کشاله ران و ران داخلی ایجاد کند.
  • نوروپاتی دیابتی: این یک عارضه دیابت است که آسیب عصبی را به وجود می‌آورد. این می‌تواند درد، گزگز و بی‌حسی ایجاد کند. معمولا از دست‌ها یا پاها شروع می‌شود، اما ممکن است به ران هم برسد.

چه چیزی می تواند باعث درد ساق پا شود؟

درد ساق پا یا عضلات پا می تواند ناشی از آسیب های عضلانی و تاندون ها، شرایط مربوط به اعصاب و رگ های خونی و برخی شرایط سلامتی باشد.

کشیدگی ماهیچه ساق پا

کشیدگی عضلات ساق پا زمانی اتفاق می‌افتد که یکی از دو عضله اصلی ساق پا زیاد کشیده شود. این می‌تواند به خاطر خستگی عضلات، فعالیت زیاد یا گرم نکردن مناسب قبل از ورزش یا هر کار دیگری که عضلات پا را درگیر می‌کند، باشد.

وقتی این می‌شود، ممکن است احساس کشیدگی عضلانی داشته باشید. علائم ممکن است شامل باشند:

  • درد ناگهانی
  • تورم کم
  • محدودیت حرکت
  • احساس کشش در ساق پا

کشیدگی عضلات ساق پا معمولا در خانه با استراحت، یخ و داروهای ضد التهاب قابل درمان است. کشیدگی‌های شدید ممکن است نیاز به مراجعه به پزشک داشته باشند.

التهاب تاندون آشیل

تاندونیت آشیل یکی دیگر از آسیب های شایع است که از استفاده بیش از حد، حرکات ناگهانی یا فشار روی تاندون آشیل ناشی می شود. این تاندون ماهیچه های ساق پا یا عضلات پا را به استخوان پاشنه می چسباند.

علائم معمولاً عبارتند از:

  • التهاب در پشت پاشنه پا
  • درد یا سفتی در پشت ساق پا
  • زمانی که پای خود را خم می کنید، دامنه حرکت محدود است

تورم

درمان خودمراقبتی مانند RICE (استراحت، یخ، فشرده سازی، بالا بردن) می تواند به بهبود تاندون یا درد عضلات پا کمک کند.

گرفتگی عضلات پا

گرفتگی عضلات پا فقط در ران شما اتفاق نمی افتد. آنها می توانند در پشت ساق پا شما نیز اتفاق بیفتند.

درد ناگهانی و تیز شایع ترین علامت گرفتگی عضلانی است. معمولا بیشتر از 15 دقیقه طول نمی کشد. گاهی اوقات، درد می تواند با برآمدگی بافت عضلانی زیر پوست همراه باشد.

علل غیر مرتبط با درد عضلات پا

  • ترومبوز ورید عمقی (DVT) یک اختلال است که در آن لخته‌های خونی در وریدهای عمیق اندام‌ها، مخصوصاً پاها، تشکیل می‌شوند. این لخته‌ها می‌توانند جریان خون را مسدود کنند و عوارض جدی را به دنبال داشته باشند. یکی از عوامل اصلی ایجاد DVT، نشستن طولانی مدت است که باعث کند شدن جریان خون در وریدها می‌شود.
  • بیماری شریان محیطی (PAD) یک اختلال گردش خون است که در آن شریان هایی که خون را به اندام ها منتقل می کنند، تنگ یا مسدود می شوند. این وضعیت باعث می شود که اندام ها، مخصوصاً پاها، اکسیژن و مواد مغذی کافی را دریافت نکنند. علائم این بیماری ممکن است شامل درد یا گرفتگی در ساق پا باشد که با فعالیت شروع شده و با استراحت تسکین می یابد. بعضی افراد هم ممکن است سردی، بی حسی یا خارش در ساق پا احساس کنند.
  • سیاتیک یک اختلال عصبی است که در آن عصب سیاتیک، بزرگترین و طولانی‌ترین عصب بدن، فشار، التهاب یا آسیب می‌بیند. این وضعیت باعث می‌شود که درد تیز یا سوزشی از کمر به سمت باسن، ران و ساق پا منتشر شود. گاهی اوقات همراه با احساس بی‌حسی یا خارش در این نواحی می‌شود.

نتیجه گیری

پاهای شما دارای ماهیچه‌های قوی و مقاومی هستند که شامل هفت عضله در بالای پا و سه عضله در ساق پا می‌شوند. این عضلات به حرکت و تعادل بدن کمک می‌کنند.

گاهی اوقات ممکن است درد یا ناراحتی در ران یا ساق پا یا هر کدام از  عضلات پا احساس کنید. این ممکن است به دلیل آسیب دیدن عضلات یا تاندون‌ها یا مشکلاتی در اعصاب، استخوان‌ها یا شریان‌های خونی باشد.

برای جلوگیری از آسیب‌های عضلانی یا تاندونی، قبل از هر فعالیت ورزشی یا فیزیکی، عضلات پا خود را گرم کنید و بعد از آن انعطاف پذیری خود را با کشش افزایش دهید.

همچنین می‌توانید با انجام تمرینات مقاومتی، عضلات پای خود را قوی‌تر و انعطاف پذیرتر کنید. مایعات کافی بنوشید و زمان زیادی را نشسته نگذرانید.

اگر درد شما شدید است یا با علائم دیگری مانند بی‌حسی، سردی یا تورم همراه است، باید سریعاً به پزشک مراجعه کنید.